Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και κολυμβητικής δεξαμενής

Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και κολυμβητικής δεξαμενής

Αντικείμενό της μελέτης ήταν η κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής και η βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων υποδοχής και εστίασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος  Mykonos Beach Hotel. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πλεονεκτική τοποθεσία νότια του οικισμού της Χώρας Μυκόνου και 50μ. από την παραλία της Μεγάλης Άμμου. Το σύνολο των κοινοχρήστων και ιδιωτικών χώρων του καταλύματος έχει εξαιρετική θέα, δυτικά στην παραλία της Μεγάλης Άμμου, στη βραχονησίδα Μπάος και βορειοδυτικά σ’ ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Μυκόνου, τους Ανεμόμυλους. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα διάφορα στάδια κατασκευής του ξενοδοχείου είχαν ως πρωταρχικό στόχο την ένταξη των κτιρίων στο τοπίο και την διατήρηση του παραδοσιακού ύφους. Η μορφολογία, τα υλικά και οι δομές των κατασκευών του συγκροτήματος παραπέμπουν στις εικόνες και τις υφές των παραδοσιακών οικισμών της Μυκόνου. Η πρόταση ανακατασκευής κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την λειτουργική οργάνωση των χώρων υποδοχής ικανοποιώντας τις ανάγκες του κτιριολογικού προγράμματος και τις απαιτήσεις πρόσβασης Α.μ.Ε.Α. και η δεύτερη την αναβάθμιση του καταλύματος με την διαμόρφωση κολυμβητικής δεξαμενής στον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου. Στόχος της πρότασης ήταν η κατασκευή μίας μικρής κολυμβητικής δεξαμενής και η ένταξη της τόσο στο φυσικό τοπίο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις. Η ομαλή προσαρμογή στο υπάρχον ανάγλυφο γίνεται παράλληλα με την αβίαστη σύνδεση με την εντός του κελύφους του κτιρίου αναδιάταξη των κοινοχρήστων χώρων. Ταυτόχρονα μέσω αυτής της επέμβασης επιχειρείται και η σηματοδότηση της εισόδου στον χώρο του ξενοδοχείου. Το καμπυλόσχημο περίγραμμά της είναι βυθισμένο στο έδαφος ενώ το τοιχίο της δυτικής πλευράς αναπτύσσεται γραμμικά ακολουθώντας τον δρόμο πρόσβασης στο ξενοδοχείο. Καθώς από ένα σημείο και μετά το τοιχίο στρέφεται προς το βράχο  επιτρέπει στο ανάγλυφο του εδάφους να διεισδύσει μεταξύ αυτού και του υφιστάμενου τοιχίου του δρόμου. Στο τμήμα αυτό δημιουργείται τεχνητός καταρράκτης που ενισχύει την ένταξη της πισίνας στο φυσικό τοπίο. Οι απαιτούμενοι βοηθητικοί χώροι του μηχανοστασίου και της δεξαμενής νερού χωροθετούνται, δίπλα και κάτω από την κολυμβητική δεξαμενή. Για την καλύτερη προσαρμογή του υπό διαμόρφωση χώρου στο ανάγλυφο διαμορφώνονται μικρά επίπεδα με μικρό αριθμό σκαλοπατιών τόσο στην βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της κολυμβητικής δεξαμενής. Από τα επίπεδα αυτά δίνεται η δυνατότητα διαφορετικών σημείων θέασης και στάσης για τους επισκέπτες εξασφαλίζοντάς τους διαφορετικής ποιότητας χώρους και διαφορετικές συνθήκες σκιασμού. Για την κατασκευή του επιπέδου βόρεια της κολυμβητικής δεξαμενής, ακολουθείται το ίχνος του υφιστάμενου τοιχίου που συγκρατεί το πρανές, ενισχύεται και ανυψώνεται κατά 40 εκ. η λίθινη κατασκευή και τοποθετείται deck κατάλληλης ξυλείας.  Οι πεζούλες που κατασκευάζονται εκ νέου σε συνέχεια των υφιστάμενων διαμορφώσεων, προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης τους ως καθιστικά και ενδυναμώνουν το παραδοσιακό ύφος του ξενοδοχείου.

Κύριος του Έργου : Mykonos Beach Hotel
Τοποθεσία :
Παραλία Μεγάλης Άμμου Μυκόνου
Μελέτη : 2014
Κατασκευή : 2015
Αρχιτεκτονική μελέτη : Μανώλης Βότσης, Φίλιππος Γεροντάκης, Δήμητρα Μπουγά, Αντώνης Κρασάς
Επίβλεψη : Θανάσης Παπουτσής  

×