Ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας

Ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας

Η πρόταση αποδίδει ξανά στους κατοίκους έναν ελεύθερο ανοιχτό δημόσιο χώρο. Μια νέα πλατεία για την νέα αστικότητα που δημιουργείται στα δυτικά του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης, μια παλιά πλατεία που ξαναανακαλύπτεται μετά από αφάνεια μισού αιώνα και πάνω. Η κύρια επέμβαση συνίσταται στον διακριτό διαχωρισμό της πλατείας στην «άνω» αστική και την «έξω» παραθαλάσσια περιοχή. Η «άνω» αστική περιοχή ανυψώνεται σ’ ένα τμήμα της κατά ένα μέτρο περίπου, διαμορφώνοντας ένα μπαλκόνι (με την μορφή ενός ξύλινου καταστρώματος) επάνω στο ίχνος των τειχών (που εμφανίζεται στο σκάμμα της οδού Καλαποθάκη). Στην άνω περιοχή χωροθετείται μια αρθρωτή ελαφριά κατασκευή που λειτουργεί ως αγορά, αλλά και εναλλακτικά ως χώρος εκθέσεων.  Μια μονάδα της φιλοξενεί το κέντρο πληροφόρησης. ΄Ενα αναψυκτήριο τοποθετείται πάνω στο ξύλινο κατάστρωμα. Κάτω από το πυκνό φύλλωμα των πλατάνων (το καλοκαίρι) και το προστατευτικό περίβλημα των δέντρων (φυτεύονται συμπληρωματικά κουτσουπιές και δαμασκηνιές), δημιουργείται ένας χώρος στάσης αναψυχής, ενημέρωσης και θέασης προς την θάλασσα και  τον ΄Ολυμπο. Αποτελεί μια ενδιάμεση ζώνη-παύση ανάμεσα στο «αστικό» περιβάλλον της άνω περιοχής και το χαοτικό περιβάλλον της θάλασσας. Η «έξω» περιοχή  παρέχει έναν ελεύθερο χώρο, ανοιχτό, κατάλληλο για συγκεντρώσεις, στάση, περιπλάνηση, παιχνίδι και σαρώνεται από ένα πολύχρωμο δάπεδο, κατασκευασμένο από πέτρες και μάρμαρα κατάλληλα επεξεργασμένα. Ένα δάπεδο που φέρει με την μορφή κύματος της θάλασσας, ίχνη και μνήμες από την ιστορία και τους πολιτισμούς που έζησαν στην πόλη. Λέξεις σε πολλές γλώσσες «αναδύονται»  χαραγμένες στις πέτρες, γραφές που αναφέρονται στην μνήμη της πόλης, στο πολυεθνικό παρελθόν της, αλλά και στο ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Η πλατεία Ελευθερίας υπήρξε από παλιά η κύρια θαλάσσια πύλη της πόλης. Η νέα διαμόρφωσή της σε συνδυασμό με την προβλήτα  συγκροτεί  ένα δυναμικό άξονα ελεύθερων χώρων πολιτιστικού χαρακτήρα και αποτελεί τόσο την δυτική είσοδο στην πόλη όσο και την κατάληξη της παραλιακής βόλτας από τον Λευκό Πύργο.

Το έργο συμμετείχε το 2014 στην Internacional Biennial of Landscape Architecture στην Βαρκελώνη.

Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό
Κύριος του Έργου : Δήμος Θεσσαλονίκης
Μελέτη : 2013
Τοποθεσία : Δήμος Θεσσαλονίκης
Αρχιτεκτονική μελέτη : Μανώλης Βότσης, Αντώνης Κρασάς, Κική Γρέβια, Χριστίνα Παρακεντέ
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη : Κωνσταντίνα Παπακωνσταντίνου
Φυτοτεχνική μελέτη : Κατερίνα Γκόλτσιου
Φωτοτεχνική μελέτη : L4A - Lighting for Architecture
×