Επισκευή κτιρίου για την στέγαση του Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης

Επισκευή κτιρίου για την στέγαση του Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης

 

Σε οικόπεδο πλησίον του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής βρίσκεται κτισμένη μία όμορφη διώροφη κατοικία με υπόγειο, κλειστή θέση στάθμευσης και δώμα. Το κτίριο κτισμένο το 1947, αμέσως μετά τον πόλεμο, χαρακτηρίζεται από μορφολογική συνέπεια και αποτελεί ένα όψιμο δείγμα της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής. Ο μικρός σχετικά δομημένος όγκος του,  εξαίρεση στον πολεοδομικό ιστό της Νέας Σμύρνης, προσφέρει ένα μικροτοπίο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας σε καίρια θέση της πόλης. Το κτίριο δέχθηκε νεώτερη παρέμβαση διαχωρισμού κατά την οριζόντια έννοια σε δύο κατοικίες. Κατά την παρέμβαση αυτή καταργήθηκε το εσωτερικό κλιμακοστάσιο και δημιουργήθηκε ιδιαίτερη είσοδος στο διαμέρισμα του ορόφου, με την προσθήκη εξωτερικής σκάλας. Ο περιβάλλων, την κατοικία, χώρος είναι διαμορφωμένος σε μικρή ευχάριστη αυλή, σήμερα όμως πολύ παραμελημένη. Το κτίριο διαθέτει μικρό υπόγειο,  λεβητοστάσιο και έχει πρόσβαση μέσω στενής ξύλινης στρογγυλής κλίμακας προς το δώμα. Ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία συνιστούν οι ημικυλινδρικοί όγκοι του ισογείου και του ορόφου, η απόληξη του κλιμακοστασίου και τα κυκλικά παράθυρα. Στα πλαίσια της αποκατάστασης του κτιρίου προβλέπεται η στέγαση της κατοικίας του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Το κτίριο αποκαθίσταται στην ενιαία αρχική εκδοχή του με εσωτερική σκάλα και ανελκυστήρα, υπόγειους βοηθητικούς χώρους και δώμα. Στο ισόγειο του ενιαίου πλέον κτιρίου προβλέπονται  δύο μεγάλες αίθουσες, μία για τις συναντήσεις των ιερέων της Μητροπόλεως και μία για τις επίσημες συναντήσεις του Μητροπολίτη. Κατά τα άλλα το ισόγειο περιλαμβάνει γραφείο, αρχείο, ένα ναΐδριο, δωμάτιο φιλοξενίας και βοηθητικούς χώρους Ο όροφος διαμορφώνεται στον ιδιωτικό χώρο κατοικίας του Μητροπολίτη με το προσωπικό του γραφείο, βιβλιοθήκη, αρχείο και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Κύριος του Έργου : Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης
Τοποθεσία : Νέα Σμύρνη
Μελέτη : 2013
Αρχιτεκτονική μελέτη : Μανώλης Βότσης, Φίλιππος Γεροντάκης, Δήμητρα Μπουγά, Αντώνης Κρασάς
Συνεργασία με γραφείο : Σταύρου Γανωτή
Τοπογραφική μελέτη : Ιωάννης Αλεξίου
Στατική μελέτη : Ιωάννης Μπεληγιάννης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη : Αναστάσιος-Δαμιανός Μαΐστρος
×